Tuesday, February 3, 2015

Tag fat i historien

   Igen og igen forundres jeg over, hvordan det kan gå til, at vi er så mange, der har 'ondt i livet' på den ene eller den anden måde.
   Vi behøver ikke at være 'særligt sensitive', 'psykisk sårbare' eller hvad det nu hedder. Jeg kan ikke følge med i alle de diagnoser, der efterhånden er kommet. Men jeg kan mærke, se og høre, at mange mennesker har begrænsninger, noget der gør ondt, noget der forhindrer os i at gøre det, som vi ellers brænder for. Der er selvfølgelig stor forskel på graden af smerte og uro. Men tankerne alene kan skabe uro i kroppen og forhindre os i at gøre ting, vi egentlig har lyst til.

   Min egen personlige udvikling begyndte helt konkret at tage fart i slutningen af 1980'erne, da jeg deltog i en såkaldt 'drømmegruppe'. En gestaltpsykolog ledede en lille gruppe af kvinder, der havde lyst til at lære at tyde vores drømme. For mig var det så nyt og grænseoverskridende, at jeg skulle 'udlevere mig selv' i gruppen, at jeg ikke sagde noget vigtigt i lang tid. Jeg vidste ikke, at alle drømmene handlede om mig selv og forskellige sider af min psyke. Men gennem arbejdet med billeder, samtaler og terapi i gruppen, fik jeg efterhånden færten af, at jeg havde fat i noget meget udviklende og livsforvandlende.
  Det har altid været grænseoverskridende for mig at fortælle om ine inderste tanker og følelser, men efterhånden er jeg blevet opfordret til at dele ud af mine erfaringer så mange gange, at jeg springer ud på dybt vand med denne blog.

   Min overbevisning dengang var, at jeg bestemt ikke skulle afsløre over for de andre, hvor utilstrækkelig og uduelig jeg var i forhold til dem. Jeg kunne nemlig ikke andet end at sammenligne mig med dem. Jeg så op til dem, jeg beundrede deres ro. Når de fortalte om deres problemer og udfordringer i tilværelsen, kunne jeg godt tro på dem, selv om det var svært for mig.
  Jeg undrede mig. For de virkede så afklarede, de var så kloge og indsigtsfulde. Jeg lærte dog hurtigt, at det mest var udenpå, de var rolige. Indeni blæste orkaner, og somme tider var de også ved at vælte omkuld. Men det gjorde dem ikke mindre værdige i mine øjne. Mit eget mindreværd var dog mere fastlåst, og der skulle gå mange, mange år, før jeg endelig begyndte at tro på at jeg nok ikke var så uduelig, som jeg følte det.

   En af måderne til at få nedtonet mit mindreværd har været at arbejde med min livshistorie, gennem kendskabet til NLP (Neuro Lingvistisk programmering), gennem hypnose og gennem Core Dynamics Coaching og masser af selvhjælpsbøger, YouTube klip og gode samtaler.
Det er efterhånden blevet lidt af en floskel, men jeg vil stadig hævde, at 'det aldrig er for sent at få en lykkelig barndom'.

 Når jeg får opløst min smerte og får lyttet til de gode mennesker, som ikke kan forstå, at jeg har kæmpet med mit selvværd, så begynder ændringen at komme ganske langsomt. Jeg kan tænke på de episoder i mit liv, der ikke har været nemme, men jeg får ikke længere ondt i maven af det.
Det er en historie, jeg har fortalt mig selv. Nu er det på tide at få ryddet op i de gamle historier og forvandle dem til energi og overskud.

En simpel øvelse
1) Vær opmærksom på, når du mærker en smerte i kroppen.
     Det kan være et sug i maven, et stik i hjertet eller et andet lille signal om, at noget er uroligt.
2) Luk øjnene og fornem, hvor følelsen sidder i kroppen helt præcist.
3) Hvis der kommer tanker, uanset om de forstyrrer eller ej, så lad dem 'flyde forbi'.
4) Mærk følelsen fuldt ud, bliv i den, indtil den er helt væk.
5) Tag nogle dybe vejrtrækninger og nyd din nye tilstand.
Kig evt. op i himlen for at løfte din energi.

   Jeg har følt det nødvendigt at søge hjælp udefra mange gange. Ligesom helten i eventyrene. Når han/hun ikke kan finde vej, når modstanden føles for voldsom, så skal der komme en hjælper og lede ham/hende videre.
Derved har jeg lært, at når jeg ikke kan se skoven for bare træer, så er det nødvendigt at ændre perspektiv og få hjælp til at få vendt mine tanker og følelser med andre.
Jeg kan ikke klare al oprydning i mine historier selv.

Nu er det en glæde for mig at kunne dele mine erfaringer og derved hjælpe andre med at få det bedre. Jeg har fundet ud af, at jeg har en særlig evne til at hjælpe andre, og derfor stiller jeg min ekspertise til rådighed for mine kunder.
   Hvis du tænker, at du kan bruge min erfaring, så kontakt mig på 30254774.
www.mariannechristensen.dk

No comments:

Post a Comment